Publicat el

dpagès s’endú el 1r premi als Premis Emprenedoria Rural

El passat dijous 19 d’octubre vam rebre el 1r premi a la cerimònia de la quarta edició dels Premis d’Emprenedoria Rural Quintanes/Casa Tarradellas/BBVA/Fundació Caixa Manlleu, celebrada a l’Edifici El Sucre de Vic.

Aquests premis, concebuts amb el propòsit de promoure els valors d’emprenedoria i innovació a l’àmbit de les empreses rurals, han tingut un paper fonamental en la transformació d’aquest sector essencial per al nostre país.

En aquesta edició, un total de 48 autònoms i empreses rurals amb seu a Catalunya vam optar pel reconeixement. Els guardons van consistir en un premi econòmic de 15.000€, que en aquesta ocasió va ser lliurat a dpagès, i tres mencions honorífiques de 2.000€ cadascuna: l’Accèssit Sostenibilitat, atorgat a l’explotació bovina Les Gambires a Torelló, Osona; l’Accèssit Empresa Jove, concedit al Celler vitícola Llivins a Llívia, Cerdanya; i l’Accèssit Impacte Social per a l’empresa d’inserció Sambucus a Manlleu, Osona.

El jurat va valorar i destacar el nostre caràcter emprenedor i lluitador. El fet que iniciéssim un projecte des de zero, sense recursos i en un sector tan difícil. Van valorar també el fet d’haver-ho tirat endavant amb una raça de porc rústica i en perill d’extinció, única a Catalunya, com és el porc Gascó, i que haguem aconseguit situar la nostra carn a les cuines dels millors restaurants del país. També que siguem productors, elaboradors i comercialitzadors amb un enfocament de ramaderia més sostenible i socialment compromesa.

Haver emprès dpagès és sinònim de molt molt esforç, sacrifici, valentia, il.lusió,convicció,constància, pors, llàgrimes, alegries, fracassos, aprenentatges, dubtes, passió, nits sense dormir, satisfacció, reconeixement, felicitacions… Només nosaltres en sabem la magnitud, per això ens va fer tantíssima il.lusió rebre ahir, aquest reconeixement enmig de l’alt nivell de finalistes que érem!

Dit això volem agraïr enormement a tot l’equip dpagès: Albert, Laura, Marcel i Jaume, que des del primer dia s’han fet seu el projecte, i que sense ells això no hagués estat possible!

Felicitar també a la resta de guardonats, i als finalistes… Quin país taaant ric en projectes agroramaders i agroalimentaris que tenim, llarga vida a tots ells! Gràcies als promotors d’aquest premi, són molt necessaris en el nostre sector.

També voldriem agraïr a totes i tots els clients, que dia a dia ens feu confiança… Sou un tresor per a nosaltres!

I finalment dedicar el premi als nostres fills, que son el nostre motor i la nostra raó de ser! Llarga vida a dpagès, el nostre cap segueix bullint com sempre!

Publicat el

Documentals i programes entorn el porc ecològic

Et fem una proposta diferent d’una tarda de pel·lícules, entorn la sostenibilitat i què hi té a veure el porc ecològic.

Fem una tarda dCine?

Van arribant les tardes de tempestes estivals i… Et perds entre el munt de pel·lícules de Netflix a l’hora de decidir-te? E! Tingues a punt les crispetes, t’adjuntem un parell de documentals tan interessants com URGENTS de veure! Alhora dos petits fragments de programes on conèixer més a fons el nostre projecte. En tots ells vam tenir el plaer de formar-ne part durant uns minuts del programa.

“Alimentar el futur”, una manera més sostenible d’alimentar-nos és possible!

Obesitat, malbaratament, contaminació, especulació, químics, publicitat no-prohibida, salut, biodiversitat, petjada carboni… Encara necessitem que ens ho expliquin més per començar a prendre partit? Està a les nostres mans reconduir el futur amb petites accions diàries. Va ser un plaer formar part d’aquest documental!

porc_ecològic_documental_alimentar_el_futur

Veure “Alimentar el futur”

La fi dels antibiòtics

L’abús d’antibiòtics s’ha comès en medicina humana, algunes farmàcies encara els venen sense recepta. Però… En medicina animal també se n’abusa! Espanya és el país europeu que utilitza més antibiòtics per quilo de carn. Molts ramaders els afegeixen al pinso i a l’aigua dels seus animals per garantir que si n’hi ha un de malalt, la resta continuaran sans… Vols saber-ne més? Visualitza el documental!

porc_ecològic_documental_la_fi_dels_antibiotics

Veure “La fi dels antibiòtics”

Porc ecològic: de la granja a la taula

Fragment de Valor Afegit on vam explicar el per què del nostre projecte i vam intentar remoure consciències, un canvi en el model de producció ramadera és possible! Fragment petit però interessant de veure.

porc_ecològic_documental_de_la_granja_a_la_taula

Veure “Porc ecològic: de la granja a la taula”

Stranger Pigs de Salvados

Un fragment d’un programa de Salvados on s’expliquen l’origen i el per què del nostre projecte. Per què porc ecològic, per què vam apostar-hi? 3 minuts que no et deixaran indiferent!

porc_ecològic_documental_stranger_pigs_salvados

Veure “Stranger Pigs”

Publicat el

VISITA i dGUSTA a la granja dpagès

 

Seguim amb el calendari de visites a la granja…l’última data d’aquest 2018 és el dissabte 14 de juliol.

 

Horari:

La visita començarà a les 10:30 h del matí i tindrà una durada d’una hora aproximadament. A continuació farem una degustació dels nostres productes acompanyats d’una exquisita cervesa artesana.

 

 

És imprescindible reservar perquè les places son limitades per tal de no alterar massa la tranquil·litat dels nostres porcs.

Preus:

Preu visita + degustació dpagès + cervesa artesana: 8 €

Menors de 5 anys, gratuït.

Com reservar?

Correu electrònic: info@dpages.cat

Telèfon: 647933528 / 667320097

 

Publicat el

Publicació del diari El Punt Avui

Avui volem compartir amb vosaltres aquesta publicació del diari El Punt Avui on ens van fer una petita entrevista per a la publicació del dia 21 de maig de 2018.
Podeu veure la nota completa aquí.

M. BORRÀS I M. EZPELETA: IMPULSORS DE LA MARCA ‘DPAGÈS’, QUE PRODUEIX PORC ECOLÒGIC AL SOLSONÈS

“Els nostres porcs són més forts i més sans i estan més relaxats”

Després de viure en primera persona el sector de la producció porcina, van tirar endavant el seu projecte de producció ecològica; sense presses ni antibiòtics i respectant el benestar dels animals

 

Com us vau decidir a produir porc ecològic?
[Marta Borràs] Durant la carrera d’enginyers agrònoms ja teníem clar que volíem fer alguna cosa junts i pròpia, que ens motivés, que hi creguéssim, i que ens poguéssim quedar a viure a Solsona i ens fes aixecar cada dia. En acabar ell treballava en un despatx d’enginyeria i jo vaig venir a Solsona a ajudar el meu pare, que tenia una empresa de porc convencional, però amb aquest sistema de producció nosaltres no ens hi sentíem còmodes. Repassant com és Catalunya des del punt de vista de producció porcina, vam veure que hi havia molt poc porc ecològic i ens hi vam posar.

 

Amb ajuda?
[Martín Ezpeleta] Vam llogar una granja d’engreix convencional de 600 porcs i obsoleta, la vam reconvertir fent una inversió per obrir-la tota a l’exterior perquè el porc ecològic ha de tenir accés a l’aire lliure. Ara tenim una granja de 50 truges i amb el cercle tancat; és a dir, que tot el que neix a l’explotació s’engreixa aquí i després surt. El bestiar és nostre i avui en dia no queden ramaders amb bestiar propi perquè els costa molt competir amb grans empreses del sector. Això suposa que tots els costos són teus. El més difícil va ser aguantar la granja el primer any, prenyar les truges, que parissin i que els garrins arribessin al final de l’engreix. [M.B.] Va ser tot un any en plena producció sense vendre ni un porc i aguantant la inversió i les hores… Vam fer una incorporació cadascun de joves agricultors, vam posar-hi els pocs estalvis que teníem, d’altres que ens van deixar, i així ho vam fer.

 

Quina raça de porc vau triar?
[M.B.] No tenia sentit posar races del sistema convencional que s’han millorat genèticament en un sistema de porc ecològic i més rústic. Volíem un porc greixós, dels de tota la vida i ens hauria agradat agafar el porc català, però està extingit. El meu pare i un soci havien tingut una granja de porc gascó i li quedaven sis truges que mantenia per un punt romàntic i estava a punt de treure-se-les, però li vam demanar que no ho fes perquè volíem veure com funcionava. Vam omplir la granja de truges blanques normals i aquestes altres i va anar molt bé. Ara tenim meitat i meitat. [M.E.] El que estem fent és crear-nos la nostra pròpia raça. [M.B.] El que venem sota la marca Dpagès és només gascó, el blanc va per un altre camí. Ens dona exclusivitat, no en té ningú més, la carn és molt diferent i és una raça de la mateixa família que el porc ibèric, té molta qualitat, i s’adapta molt bé a les condicions de la granja.

 

I d’entrada volíeu obrir botiga?
[M.E.] Va sorgir. Teníem clar que amb aquest porc tot prenia sentit si fèiem la venda directa. [M.B.] Costa més de produir, ja que menja més, creix més a poc a poc i les mares fan menys garrins. És menys productiu que el blanc i, per tant, o li dones tu el valor o no te’l donarà ningú. La botiga va ser perquè necessitàvem un punt per tenir-hi les càmeres de refrigeració i preparar comandes. També ens agradava tenir un punt de venda per a la gent de Solsona.

 

A quants llocs veneu?
[M.B.] A tot Catalunya. L’obrador el tenim llogat els dimarts a l’Espunyola. Dimecres el Martín reparteix a Barcelona i dijous fem la zona de Lleida. La de Tarragona i Girona la fem amb un transport refrigerat extern. També servim fora de Catalunya i a les Illes.

 

Algun projecte de futur?
[M.E.] Sempre n’hi ha, però ara volem consolidar l’estructura. [M.B.] L’ideal seria poder vendre nosaltres tota la producció que fem a la setmana. Per això ens fa falta més gent, obrador propi o proper i on puguem fer cuites per fer els bulls blanc i negre i el pernil dolç.

 

Quina diferència hi ha entre el porc convencional i l’ecològic?
[M.E.] La fonamental i que és el motiu pel qual ho fem és la del benestar animal, sempre estan a l’aire lliure, sense gàbies i en jaços de palla. No creiem en la manera i les condicions que tenen els animals en la producció convencional. No vol dir que estiguin malament, defensem el bon ramader, la producció de carn i el seu consum conscient. Que la gent mengi poca carn, però de qualitat. La granja no produeix purins, sinó fems que repartim en terres ecològiques. És el que es feia abans i implica molta feina. [M.B.] I no fem servir antibiòtics, només de manera puntual i restringida. Tothom ens deia que sense punxar-los, i amb el fred, se’ns moririen tots. I no. I en estar lliures, fins i tot en el part, desenvolupen conductes innates que els són beneficioses. El sistema convencional s’ha acabat convertint en una producció de fàbrica, amb els animals tancats amb fluorescents sense saber quan és tardor o estiu o si és de dia o de nit. [M.E.] Viuen en una situació més propera al seu hàbitat natural. Són més forts i més sans, i estan més relaxats perquè la pressió productiva és més baixa.

 

Publicat el

Dpagès a TV3

dpages 30 minuts tv3

“La fi dels antibiòtics”, aquest és el títol del documental que va emetre TV3 el passat 7 de gener de 2018 i en el qual dpagès va col.laborar.

El programa tracta el tema de l’augment de la resistència dels bacteris als antibiòtics actuals.

Aquesta resistència està causada per diversos factors, entre ells l’elevat ús d’antibiòtics que en fem el humans i l’us excesiu que es fa des de la ramaderia intensiva actual.

La nostra aportació al programa passa per explicar com aconseguim produïr carn de porc ecològic amb una presència pràcticament nul.la d’antibiòtics.  Principalment hem defensant el nostre model de cria ecologic de produccio que vetlla per donar unes condicions de cria mes properes a les necessitats naturals dels animals. Aquesta aposta que fem per una producció més sostenible a molts nivells, no és senzilla d’assolir. Nosaltres tenim molt clar com volem que creixin els nostres animals i treballem incansablement cada dia per a què tinguin les condicions de vida òptimes perquè es puguin desenvolupar de la forma més natural possible.

Per a dpagès, aquest és un tema que ens preocupa molt i estem molt contents i agraïts que un programa com el 30 minuts s’interessi pel què fem i ho posi en valor.

Esperem que us agradi!

 

Publicat el

Tenim una llonganissa guanyadora!

 

El passat octubre, amb la nostra llonganissa dpagès vàrem rebre el premi al millor producte de la fira Ecoviure de Manresa.

 

 

Font: Naciodigital.cat

“En l’acte inaugural de la Fira Ecoviure de Manresa s’han lliurat els premis als millors producte d’Ecoviure 2017. El primer premi s’ha lliurat a la llonganissa ecològica de la explotació Dpagès, de Solsona. La llonganissa està elaborada a partir de porcs de la raça Gascó, autòctona del sud de França. Els porcs són nascuts i criats al Solsonès, alimentats amb farratges de la comarca i pinso ecològics de cereals de proximitat. “

Si us interessa conèixer com i amb quins productes elaborem les nostres llonganisses trobareu tota la informació aquí.

I si no heu tingut l’oportunitat de provar-la podeu comprar-la online i te l’enviem a casa!

Publicat el

dPagès, finalista als premis PITA 2015

El dia 1 de desembre es va fer entrega a Barcelona dels premis d’Innovació Tecnològica Agroalimentària que lliura el departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunua.

En aquesta edició, dPagès ha estat finalista en la categoria de jove emprenedor innovador en l’empresa agrària. És tot un reconeixement fruit de la nostra tasca en la implementació d’una explotació de carn de porcí ecològica i de qualitat basada en la selecció de raça, les instal·lacions, el maneig i la qualitat de vida dels porcs, ubicada en un territori singular com el Solsonès.

El porc alimentat amb pinso i farratge ecològic i les condicions de respecte a la salut i maneig de l’animal han fet que la carn produïda compti amb el segell ecològic del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica.

Ens sentim enormement orgullosos de veure premiada d’aquesta manera la nostra feina constant i compromesa amb la qualitat i amb el territori.